Rok 2011

13. 07. 2023

Domů
Nahoru
Rok 2019
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Fotky 2010
Fotky 2009
Fotky 2008
Fotky 2007
Fotky 2006

 

 

Rekapitulace roku 2011

(31.12.2011)

 

Rok 2011 byl tak jako každý jiný plný zvratů, radostí a štěňátek, ale také plný smutku, rozčarování a smrti.

V lednu se nám narodila krásná eFka . Úžasný vrh krásných štěňat, která začínají dorůstat a v příštím roce se ukáže, co z nich vyroste. Prožili jsme s nimi krásné štěněčí chvíle a doufám, že přináší novým majitelům spoustu radosti a lásky. Z tohoto vrhu jsme si nechali naší Týnu .

V únoru rozšířil naší smečku nádherný čivaví chlapeček Filípek. Bohužel, radost z krásného přírůstku netrvala dlouho, neboť jsem o Filípka tragickou nehodou přišla.

Březen byl ve znamení Anglie, kam jsme se dlouho chystali. Čekala nás s otevřenou náručí výstava v anglickém Birminghamu - CRUFTs. Setkala jsem se zde s chovatelkou Sylvi - Satu Stenroos a se spoustou dalších známých a přátel. Byl to pro mě zážitek, na který budu ráda a dlouho vzpomínat. Crufts vždycky byl můj sen, který jsem si tímto splnila. Co se budoucnosti týče, ráda bych se sem jednou vrátila s mým odchovem. Sylvi se podařil nečekaný úspěch, když se v mladých fenách umístila na krásném pátém místě (v Anglii bodovaném) s titulem VHC.

Na konci dubna a začátkem května jsme si s Alenou udělaly "menší výlet" do Černé hory, na soustavu výstav. Vezly jsme s sebou Rona, Sylvi a čivavičky Lucinku, Joy a ještě jednu půjčenou. Ač jsou tituly, které jsme si přivezly, pro někoho bezcenným póvlem, tak bych každému takovému škarohlídovi přála, aby stejný výstavní maraton prožil na vlastní kůži. Neboť, kdo nezažije 36 hodin v autobuse, tři dny v dešti v pokoji, kde se netopí a plíseň v koupelně roste do velikosti sedmikrásky, a fronty na zaplacení výstavy, vyzvednutí šampionátů a zápis do PP trvající 2-3 hodiny, ten vůbec neví, o čem je řeč. A i když sama mluvím o šampionátech těchto a dalších podobných zemí s despektem, tak jsem to prožila na vlastní kůži a dobře vím, o čem to je.  Jistě, že si víc vážím druhého místa z plně obsazené třídy šampionů od kerního rozhodčího, než titulu z Moldávie, ale cíl mise byl splněn a Sylvi, Ron, Lucka a Joy mohou směle nastupovat do třídy šampionů .

V červnu nás přijela navštívit do Čech Satu a přivezla nám krásného Bambiho . Se Satu jsem prožila úžasný víkend, který proběhl v atmosféře pohody a přátelství, pro které žádná vzdálenost nehraje roli. Bambi, ač rozšířil naší smečku, odešel bydlet k Aleně (která je jeho spolumajitelkou) do Hradce, aby jí dělal radost a připravil jí o poslední chvilky volného času . Uvidíme co z něj vyroste a zda naplní očekávání do něj vložená.

V červnu se nám narodila i naše krásná čivaví holčička Amy. Lucinka měla konečně svoje krásné malé miminko a my si užívali naší první čivaví holčičku.

Na přelomu července a srpna jsem se pro změnu vydala do Finska já. Vzala jsem s sebou Sylvi a Bambiho a doprovod nám dělala Jitka od Dášenky. Zúčastnily jsme se dvou výstav, speciální a mezinárodní a Sylvi získala krásné výborné. Ani Bambi si na své první výstavě nevedl vůbec špatně a porazil svého bratra Lassiho. Byly to nádherné chvíle s mými finskými přáteli a známými, poznala jsem úžasnou paní rozhodčí Lindu Sach a její dceru Alison. Moc ráda na těch pár dní vzpomínám . A ještě radši se do Finska zase jednou vrátím.

V září zářil náš odchov Cronus . Ron bodoval na všech výstavách (včetně klubových), kterých se zúčastnil, a to i přes to, že jeho srst se tou dobou nedala zrovna nazvat výstavní. Rozhodně překvapil všechny kolem a dokázal všem "nevěřícím Tomášům", že není tak beznadějný, jak si o něm všichni myslí. Podařilo se mu získat Vítěze třídy šampionů, 2x CC z KCHT, 2x CAC, 1x CACA a 1x resCACIB za uznaným Interšampionem. Opravdu, neuvěřitelný úspěch a zadostiučinění i pro mě . A moc to přeji Aleně .

Bohužel, radost nechodí bez starosti a tak "odměnou" za všechnu tu radost z Ronových úspěchů byla velmi náhlá a nečekaná smrt malé, krásné čivaví holčičky Amy.... Opět se nám odchov čivaviček nepovedl.

Říjen a listopad patřil mládí . Edika, ve svých 10ti měsících, dokončila Českého juniora a Juniora KCHT, Týna a Frixo si z každé výstavy, které se zúčastnili odnesli první místa a oběma se podařilo získat 2x CAJC.

Koncem listopadu nás s Alenou uvítalo  Německo, neboť jsme se vydaly naposledy nakrýt Kamei. Za ženicha jsem jí tentokrát vybrala krásného Percyho od paní Uty Spiller. Paní Uta a její manžel Bernd jsou velice příjemní lidé, díky nimž se výlet do Němec stal velmi příjemným zpestřením předvánočního shonu .

Prosinec je čas odpočinku a bilancování. My jsme se ještě zúčastnily výstavy v rakouském Welsu, kde Klárka se Sylvi vyhrála po oba dny svojí kategorii Junior handlingu a Ryan na své první výstavě získal rakouského CAJCe. Byl to spíš pohodový čas strávený na rakouských adventních trzích s punčem a krajícem chleba s raclette .

A aby toho cestování nebylo málo, tak jsem měla tu čest doprovázet Petru na její cestě do Švýcarska pro nového kerního kluka. Jsem opravdu moc vděčná, že jsem opět mohla vidět Moniku Knopfli a Brigitte Erni. Obě dámy mám moc ráda a jejich práce pro chov kernů si vážím. Čas u nich strávený patří k nejkrásnějším, jaké mohu zažít. Tato návštěva mi však také  umožnila uvědomit si, jak vysoce jsou rozdílné vztahy mezi lidmi ve Švýcarsku a u nás. Ač jsou Monika i Brigitte konkurenční chovatelky, existuje mezi nimi úzká chovatelská spolupráce, a to jak ve vzájemném využití chovných psů, tak ve střídavém využívání chovných fen. Nezažila jsem mezi nimi rivalitu, jaká je bohužel běžná u nás. A tak si při vzpomínce na krásné chvíle ve Švýcarsku pokládám otázku: "pokud to jinde jde (a tuto praxi jsem zažila i ve Finsku), tak proč ne u nás?"

 

Jestliže shrnu a doplním vše výše uvedené, tak se mi podařilo najít nový domov pro Dora a Oskara a rozšířila jsem smečku o Ediku, Týnu, Ryana a Bambiho. Zároveň jsem přišla o krásného čivavího kluka Filípka a naší rozkošnou čivaví holčičku Amy. Ztráty se bohužel nevyhnuly ani dalším kerním kamarádům. Petra přišla o úžasného všestranného a povahově dokonalého Sama, Katka ztratila naší sestru a tetičku Fency a paní Pfeiferová pochovala svojí první kerní holčičku Aidu.

Ztráty byly o to horší, že všechny odchdy milovaných psů byly náhlé a nečekané. Ve všech případech se jednalo o krásná, životaplná zvířata, která se jen ocitla ve špatnou chvíli na špatném místě.

Co se našich dalších návštěv veterinářů týče, tak jsem musela nechat kastrovat Kenie, neboť i po třech vrzích dostala zánět dělohy, Lucinka se musela podrobit dalšímu císařskému řezu, Que se připletla do cesty zuřivému psovi a tak skončila na dvou šitích.

Na druhou stranu, Sylvi a moje odchovy mi udělaly velkou radost :

Bélos

získal 2x CAC, 2x resCAC, 1x resCACIB a 2. místo v III. BIG

Cronus - Ron

získal 3x CAC ČR, 1x CAC HU, 3x CACA A, 2x CC z KCHT, 1x CACIB, 2x resCACIB za C.I.B, 3x BOB

splnil Junior šampionát ČR, A, KCHT a KCHMPP a šampionát Černé Hory, Bulharska, Balkánu, Makedonie a Moldávie

Deianeira - Dášenka

získala 2x CAJC, 2x CAC ČR, 2x CAC SK, 1x CC z KCHT, 1x CACIB, 1x CACIB za C.I.B, 2x resCACIB

splnila Junior šampionát ČR, KCHMPP a KCHT

splnila coursingovou licenci

Danaos - Dan

získal 2x CAJC, 1x BOJ, 6x CAC ČR, 1x CAC SK, 1x resCAC SK, 3x CAC HR, 3x CC z KCHT, 1x Národní vítěz, 3x CACIB, 1x resCACIB, 3x BOB

splnil Junior šampionát ČR a KCHT a šampionát Maďarska

Euridika

získala 3x CAJC ČR, 2x CAJC SK, 1x CAJC HU, 3x BOJ, 1x Derby vítěz

splnila Junior šampionát ČR a KCHT

Fortuna - Týna

získala 2x CAJC

Frixo

získal 2x CAJC, 2x BOJ

Sylvi

získala VHC na Crufts, 2x výborná ve Finsku, 5. místo v III. BIG na šampionu šampionů, 3. místo v III. BIG, 10x BOB

splnil Junior šampionát A, šampionát KCHT, KCHMPP, Černé Hory, Bulharska, Balkánu, Makedonie a Moldávie

splnila coursingovou licenci

 

Jsem hrdá na to, že mám tu nesmírnou čest mít ve své chovatelské stanici tři importy ze zemí, ze kterých se ve střední Evropě mnoho psů nevyskytuje

Finsko

No Copyright Czech Me In - Sylvi

No Copyright Faith Hope´n Love - Bambi

Irsko

Cadagio The Empire Strike Back - Ryan

A ať jsou jací chtějí (malí, velcí, tlustí, tencí), tak nesou krev předních chovatelských stanic ze zemí původu kernů a ze zemí, kde se "tvoří standard". Jsem ráda, že je tu mám a doufám, že v dobrém směru posílí chov kernů v Čechách.

 

Letošní rok určitě nebyl jednoduchý, ale i tak jsem za všechno prožité ráda. Nečekané, náhlé a neplánované situace ukázaly, kdo je opravdový přítel a na koho je možné se vždy, i s pláčem obrátit.

Stala se spousta nedorozumění a zbytečností, byla vyřčena slova, která nelze vzít zpět. Většina z toho byla neúmyslná a nechtěná a zapříčinila spoustu následných nepříjemných situací a proto ráda vzpomínám na citát ....

 

známí přicházejí a odcházejí, ale opravdoví přátelé zůstávají 

 

a proto ... děkuji všem, kteří zůstali

a přeji hodně štěstí těm, s nimiž se naše cesty rozešly ...

 

všem hodně sil do dalších let ...