Rok 2013

13. 07. 2023

Domů
Nahoru
Rok 2019
Rok 2017
Rok 2016
Rok 2015
Rok 2014
Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Fotky 2010
Fotky 2009
Fotky 2008
Fotky 2007
Fotky 2006

 

Rekapitulace roku 2013

(31.12.2013)

 

Rok utekl jako voda a je to tu znova . Přišel čas shrnutí a rekapitulace.

Je těžké na konci roku psát, jak bylo, co všechno se povedlo a co ne. Vzpomínat na předcházejících 12 měsíců a snažit se na nic nezapomenout.

Pravda je, že letošní rok byl tak nabitý událostmi, že vypsat je všechny bude skutečně náročné .

V první řadě jsme úspěšně odchovaly čtyři vrhy štěňátek. Dva kerní a dva čivaví. Jeden čas to u nás vypadalo jako v psí mateřské školce, protože tu pobíhalo 8 štěňat ze tří vrhů najednou . Oba kerní vrhy byly opět se zahraničním spojením, štěňátka vypadají nadějně, tak uvidíme jak v příštím roce dorostou a co z nich bude .

Jsem ráda, že se další generace našich fen začíná zapojovat do chovu. Svá štěňata odchovala Deianeira - po porodních komplikacích zůstalo jedno štěňátko Alexa Marmir, Euridika - dvě štěňata  Hermes a Hestia HTG, Fortuna - pět štěňat, Chalkie, Chloris, Chrýsea, Chloe a Cheiron HTG a Flora - čtyři štěňátka Asterix, Alf, Acca a Arka Strahovská zahrada. U Euridiky se jedná již o třetí generaci mnou odchovaných kernů (Belos - Euridika - vrh "H"), tak jsem opravdu zvědavá, jak si povedou prcci dál, jací budou a na co se v budoucnu musím v chovu zaměřit .

Do chovu zasáhli i odchovaní psi a to Bélos - dvě štěňata Euridika a Epafos HTG a Danaos - tři štěňata ve finské CHS No Copyright a osm štěňat v české CHS z Klče.

Na výstavách se nám celkem dařilo, i když někdy více, jindy méně, ale takový už je svět výstav . Přesto se nám v letošním roce podařilo dokončit 31 šampionátů se 7mi psy !!! A moje odchovy dokončili 9 šampionátů (3 psi). Takže co se dokončení titulů týče, nemohu si myslím stěžovat .

Další dvě feny dokončily titul C.I.B. = Interšampion a to až po odchovu svého prvního vrhu štěňat (Euridika a Fortuna), takže v současné chvíli "mám na kontě" 4 Interšampiony ze čtyř vrhů C - Cronus, D - Danaos, E - Euridika, F - Fortuna . Titul Interšampion získal i Ryan = Cadagio The Empire Strikes Back, takže jediní, kteří tu ještě nemají tento titul jsou mladí kluci - Tom a Archie , kteří budou do dospělých tříd nastupovat až v roce 2014.

Za jeden z největších výstavních úspěchů považuji výsledky Dana a Čerta (Danaos a Ganymedes HTG), neboť se jim jako prvním českým kernům = psům podařilo dokončit šampionáty v Německu. Dan - Šampion KfT a VDH a Čert - Junior šampion KfT a VDH.  Především šampioni KfT jsou pro kluky jistě cennou trofejí, neboť se zadává pouze jeden CAC pro každé pohlaví, tj. stejně jako například CACIB.

Dalším neuvěřitelným úspěchem se může pyšnit naše Týna - Fortuna HTG, které se podařil husarský kousek a na klubové krajské výstavě KCHMPP v Dětřichově získala titul BIS nejkrásnější jedinec výstavy. Pokud vím, tak je to v historii českých kernů vůbec poprvé, kdy kern získal tento titul .

Přesto víc než výstavních titulů si cením zdraví a povah svých psů i odchovů a jejich štěňat. Jsem ráda, že i noví majitelé testují svá zvířata nejen na jaterní zkrat, ale nechávají vyšetřit i pately a oči. Pokud vím, tak vyšetření všech očí jsou zatím negativní a u patel není horší výsledek než 1 (zatím pouze jedno zvíře), což je myslím dost hezké .

Jsem ráda, že jsem v tomto roce potkala nové kamarády, z nichž se někteří stali mými přáteli a že se kerní společenství rozrostlo o další super lidičky .

Určitě při výběru budoucích majitelů mých štěňátek je pro mě přednější zájem o pejska a plemeno jako takové, včetně akceptování všech možných "negativ", které kerni mají, než touha po výstavních titulech. Pejsek musí být milovaný a chtěný člen rodiny, a když doroste do výstavních kvalit, tak je to jen třešnička na dortu a bonus navíc . Byla jsem a dodnes jsem facinována (jen v tom nejlepším) přístupem dvou, resp. tří nových majitelů štěňátek. První nejmenovaní majitelé se věnují socializaci a přípravě dnes již 8mi měsíčního teenagera s takovým nasazením a odhodláním, že si lepší majitele ani nedokážu představit (ostatní prominou ). Po každé lumpárně štěněte hledá majitel vinu nejdřív u sebe, resp. přemýšlí co udělat příště jinak. A musím říct, že výchova se jim skutečně daří . Druhé majitele jsem varovala vším, čehož jsou kerni schopní vymyslet a provést a nejvíc mě pobavila a potěšila hláška, která mi po jejich návštěvě u nás přišla emailem "stejně jste nás neodradila, s odběrem štěněte počítáme" . I oni si prcka náležitě užívají a kerní rozpustilosti berou jako něco, co ke kernovi prostě patří . Nu a třetí majitelé, které mám na mysli, jsou "v šoku" nad tím vším, co tak malé štěně dokáže vymyslet, protože jejich výcvikové znalosti a zkušenosti, které mají s velkými plemeny, a o kterých se domnívali, že budou fungovat i na teriéra, prostě u malého kerněte nefungují a štěně jim neustále dokazuje jací kerni prostě jsou - krásní, rozpustilí a milující rošťáci. Prostě ....

the Best Little Pal in the World

... útěchou jim může být, že většina kernů se po roce až roce a půl změní, zklidní a stanou se z nich pohodáři .

Za zmínku stojí zcela určitě i "profesní růst", pokud to tak mohu nazvat, Jirky s Danem a Čertem. Všichni tři se výstavu od výstavy lepší a myslím, že není daleko čas, kdy nebude Jirka chodit za mnou, abych mu hodila kluky do poslední výstavní úpravy, ale naopak já budu prosit Jirku, zda by si nenašel čas na úpravu mých holek . Inu, když se chlapi pustí do kadeřnictví, jde jim to vždycky líp než ženám .

Poslední srpnový víkend nás čekala zkouška ohněm, protože jsme (původně neplánovaně) pořádali Krajskou výstavu všech plemen mimo NO. Na tak krátký čas, jaký jsme měli na přípravu, si myslím, že výstava se skutečně povedla, vystavovatelé, návštěvníci i rozhodčí byli spokojení a to pro nás bylo hlavní. Moc děkuji všem, kteří se na pořádání výstavy podíleli a kteří  nám pomáhali. Děkuji !!

Velkou radost mi udělala i dcera Sylvi a našeho Dana - Helmi, která ve Finsku získala na dvou výstavách dvakrát CAC . Za připomenutí ovšem stojí, že ve Finsku se zadává pouze jeden CAC pro každé pohlaví a kerní účast na výstavách je mnohem vyšší než u nás. Vzhledem k tomu, že Helmi bylo v té době 1,5 roku, je její úspěch skutečně obrovský. Jen tak dál dcerko !!

Konec roku se nesl ve znamení výstavních úspěchů, kde překvapil nejen Čert, který dozrává a stává se z něj skutečný kerní krasavec, ale i mladí kluci, především Archie, který získal v Nitře svůj historicky první BOB .

VETERÁN ROKU 2013

  plemeno jméno psa majitel počet bodů
 
1. Greyhound D'Bluebell Decuma Jana Jindrová 277
2. Irský Soft Coated Wheaten teriér Armando Mario Della Quattrocento Mgr. Petra Šubertová 211
3. Cairn teriér Fella Bohemia Enjoy Lucie Vynikalová 110,5
4. Holandský ovčák Cézanne Lorrain Eva Rokosová 98
5. Jezevčík standard hladkosrstý Rebaca z Poschingeru M. + V. Filípkovi 87
6. Sibiřský husky Oumiak's the Show Must Go On Michaela Semeráková 87

O velký úspěch se postarala i Kenie = Fella Bohemia Enjoy, která vlastně rok 2013 otevřela i uzavřela . V lednu na národní výstavě v Brně získala svůj další titul BOB a to ze třídy veteránů !!! kdyby byla panem rozhodčím ohodnocena jako kern s nejhezčím pohybem .
A pak závěrem roku se jí podařilo umístit se na třetím místě ze všech plemen !!! v ročním bodování ČMKU v soutěži TOP pes - veterán roku 2013. Proč mě to těší, když úspěch je tak pomíjivý? Protože umístění Kenie je odměna za péči a lásku, kterou u nás má a je důkazem její stále skvělé kondice i ve vyšším věku .

Stejně tak ocenění mých fen nejvyššími tituly CACIB a BOB po porodech a odstavech štěňat - Kenie, Kamei, Sylvi, Edika i Týna - je krásnou vizitkou péče a starostlivosti, která je rodičkám a kojícím fenám u nás poskytována . Jsem ráda, že moje práce je vidět nejen na kvalitě mých odchovů ale i na fenách a jejich kondicích samotných. Feny u nás nejsou "mašinami" na štěňata, ale právoplatnými a milovanými členkami naší domácnosti, kterým je věnována ta nejvyšší láskyplná a pozorná péče .

 

Co se dokončených šampionátů týče, tak :

moji psi a psi v mém spolumajetku v letošním roce dokončili 40 šampionátů:

Cadagio The Empire Strikes Back

necelé tři roky, celkem 4 dokončené šampionáty

C.I.B. = Interšampion

Šampion ČR

Šampion Chorvatska

Little Squire Archi Fisher

15,5 měsíce, celkem 3 dokončené šampionáty

Junior šampion ČR

Junior šampion Maďarska

Junior šampion SK

Zalazar Love Is In The Air

14 měsíců, celkem 3 dokončené šampionáty

Junior šampion ČR

Junior šampion KCHT

Junior šampion SK

Fella Bohemia Enjoy

9 let, celkem 18 dokončených šampionátů

Veterán šampion ČR

Veterán šampion SK

Veterán šampion KCHMPP

Veterán šampion Rakouska

Klubový veterán šampion Rakouska

Show šampion Maďarska

No Copyright Czech Me In

4 roky, celkem 22 dokončených šampionátů

Show šampion Maďarska

Grand šampion SK

Euridika Hoity-Toity Gang

3 roky, celkem 13 dokončených šampionátů

C.I.B. = Interšampion

Šampion ČR

Šampion KCHT

Šampion Rakouska

Šampion KCHMPP

Šampion Maďarska

Šampion SK

Klubový šampion Rakouska

Grand šampion ČR

Fortuna Hoity-Toity Gang

3 roky, celkem 8 dokončených šampionátů

C.I.B. = Interšampion

Šampion ČR

Šampion KCHT

Šampion KCHMPP

Šampion Slovenska

mnou odchovaní psi dokončili

Danaos Hoity-Toity Gang

4 roky, celkem 14 dokončených šampionátů

Šampion VDH - Německo

Šampion KfT - Německo

Šampion Rakouska

Ganymedes Hoity-Toity Gang

2 roky, celkem 5 dokončených šampionátů

Junior šampion VDH - Německo

Junior šampion KfT - Německo

Junior šampion ČR

Junior šampion KCHT

Junior šampion KCHMPP

Flora Hoity-Toity Gang

3 roky, celkem 3 dokončené šampionáty

Šampion SK

Tak, když už jsem došla v té rekapitulaci až sem, tak jsem si dala trochu práci a začala jsem sumírovat :

  počet šampionátů šampionáty potomků moji psi C.I.B.  
mé feny zakladatelky 36        
Kenie 18 26 18 x  
Kamei 18 36 18 x  
dovezená zvířata 34        
Sylvi 22   22 x  
Bambi 2 zemřel      
Ryan 4   4 x  
Archie 3        
Tom 3   3    
odchovy 62        
Ron 13     x  
Dan 14     x  
Dášenka 4        
Euridika 13   13 x  
Flora 3        
Fortuna 8   8 x  
Frixo 2   2    
Ganymedes 5        
           
celkem 132   88 8  

takže rekapitulace z jiné strany

Za 8,5 roku, kdy jsem si koupila svou první fenku, mám na svém kontě 132 dokončených šampionátů jak s mými vlastními psy, tak s mými odchovy / 15 psů = průměr na psa je 8,8 šampionátu nebo 15 šampionátů na rok .

Moje odchovy za 5 let dokončily 62 šampionátů , z toho :

5ti leté odchovy - 31 šampionátů / 3 psi

3 leté odchovy - 26 šampionátů / 4 psi

2 leté odchovy - 5 šampionátů / 1 pes

dovezená zvířata dokončila za 4 roky 34 šampionátů, z toho :

4 letí - 22 šampionátů / 1 pes

3 letí - 4 šampionáty / 1 pes

1,5 letí - 8 šampionátů / 3 psi

Za 5 let aktivního chovu jsem odchovala 33 štěňat HTG. Pokud nepočítám letošní, kterým je pár měsíců, tak šampionáty by mohlo sbírat 20 zvířat (4 v zahraničí, 2 zemřeli). Po výstavách se pravidelně pohybuje 8 psů a fen, tj. 40 % odchovaných štěňat. Další 4 zvířata se na výstavách z různých důvodu vyskytovala méně často, ale všichni byli oceněni známkou výborná, ev. i se zadáním titulu.

Z 8mi odchovaných fen, které jsou v ČR (3 jsou v zahraničí) do chovu zasáhly zatím 4 (dohromady 12 štěňat), tj. 50%.

Z 12ti odchovaných psů, kteří jsou v ČR (1 v zahraničí, 2 zemřeli) je 7 uznáno krycími psy, tj. 58%.  Do chovu již zasáhl Bélos (vrh "E" HTG - Euridika a Epafos) a Danaos (finský vrh "No Copyright" - 3 štěňata a vrh "z Klče" - 8 štěňat).

 

Co tedy říct závěrem.....

Snad jen, že nejsem blázen, který si myslí, že stojí na kerním Olympu ČR. To ještě zdaleka ne a ani nemám pocit, že bych Olympský vrchol byť jen zahlédla. Je mi jasné, že přede mnou je ještě spousta práce, pokud se mám v chovu posunout někam o kousíček dál.

Odchovat jednu slušnou generaci ještě nic neznamená. Chov a tvorba vlastní linie začíná až mnohem dál. Až budou mnou odchovaná štěňata schopna předávat své kvality dalším potomkům a začnou se sjednocovat v typu, až pak se dají zpětně hodnotit roky práce a sumarizovat výsledky.

Nicméně, začala jsem a start své cesty jsem již nechala za sebou. Vím, že mě čeká spousta zákrut, slepých uliček a odboček kamsi do polí. Takhle ovšem začínali všichni, dnes známí a uznávaní chovatelé, nikdo se úspěšným nestal přes noc. Ale taky vím, že i v těch nejuznávanějších CHS se stále rodí vrhy, které je lepší prodat na mazlíky, protože právě .... GENETIKA si dělá co chce a slepé uličky se neplánovaně objevují na každé cestě nečekány, nezvány.

Jen ten kdo opravdu chová ví, o čem to všechno je, kolik probděných nocí, zrušených dovolených a odřeknutých návštěv tohle všechno stojí. Jen ten, kdo měl nesčetněkrát zlomené srdce, když držel v rukou umírající štěně, ten, kdo překračoval všechny dopravní předpisy, když uháněl s porodními problémy k veterináři, jen ten, kdo obětoval peníze na dovolenou nebo na vánoční dárky pro děti, aby zachránil milovaného psa, ten ví o čem mluvím .... Chov totiž nejsou jen úspěšná štěňata, ale také hodiny práce, nemalá finanční vydání a stojí to skutečně mnoho vyteklých nervů . Ona totiž každá mince má dvě strany.

Bohužel jednou z nepříjemných vlastností obyvatel Slovanské kotliny je pomlouvat něco, o čem sám nemám ani ponětí. Každý z nás ví, jak by to ten druhý měl dělat lépe a co všechno dělá ten druhý špatně ... ale ... někdy je lepší zamést si před vlastním prahem.

 

všem přeji šťastný, zdravý a úspěšný vstup do nového roku 2014 !!!